12 lucruri despre alimentație pe care le-am învățat de la nutriționist

mancare sanatoasa

Până acum doi ani aveam cu 7 kg. mai puțin!! Și asta timp de mulți ani! Nu aveam o stare prea bună și am hotărât să mă îngraș. Am început singură, dar nu aveam rezultate pentru că nu știam cum să combin alimentele, nu știam să le aleg, nu știam în ce cantități puteau fi consumate astfel încât să ajung la kilogramele de care aveam nevoie și să nu le depășesc. Așadar, am hotărât să cer ajutor.

Am ajuns la cabinetul doamnei Maria Varga din Timișoara. Un om extraordinar, un suflet mare, care te sprijină, te înțelege și chiar este interesată să te ajute. Știe să asculte și știe să se facă ascultată. M-a pus pe picioare mai repede decât îmi imaginam și am un respect deosebit față de dânsa.

Ceea ce am învățat în cabinetul nutriționistului și din cărți, vreau să împart cu tine, însă încerc să îți structurez informațiile generale, pentru că fiecare consultație este individualizată și se face doar pe bază de analize.

1. Nu începe o cură de capul tău!

Indiferent dacă îți dorești o cură de detoxifiere, să slăbești sau să te îngrași, nu încerca de unul singur / una singură. Dacă nu ai bani să mergi la un cabinet privat, vorbește cu medicul de familie să îți dea trimitere. Pe termen lung, curele făcute după ureche sau după internet, pot cauza probleme extrem de grave. Înainte de a începe orice dietă ți se fac o serie de analize pentru a afla la ce ai intoleranță, la ce ai alergie, ce boli ai, etc. Dacă te apuci, să zicem, să bei apă cu lămâie că așa scrie pe net, iar tu ai alergie la lămâi (da, unele alergii nu se manifestă decât când sunt în stadiul avansat), pe termen lung te nenorocești.

2. Un pahar cu apă la trezire, musai!

Cu jumătate de oră înainte să iei micul dejun, bea un pahar cu apă. Curăță colonul - lucru extrem de important.

3. Micul dejun, obligatoriu pentru toți!

Nu există scuza ''nu am timp să mânânc'' (așa cum spuneam și eu cândva). Ai timp, dacă vrei cu adevărat. Chiar și când te grăbești extrem de tare, nu te împiedică nimeni să mănânci o banană. Îți dă energie și e mult mai bine în loc de gol în stomac.

4. La orice masă principală trebuie să existe un bol cu salată proaspătă

Mai ales dacă mănânci carne. Și chiar dacă mănânci doar legume, ele fiind preparate termic își pierd din nutrienți. O salată proaspătă îți oferă mai multe vitamine și minerale.

5. Carnea și cartofii, orezul sau produsele lactate nu au ce căuta la aceeași masă

Dacă vrei să mănânci ouă, ok. Dar lasă șunca (deși mezelurile trebuie scoase din alimentație) pentru următoarea masă. Cele două tipuri de alimente nu se înțeleg prea bine în stomac, pentru că sunt greu de digerat. Dacă sunt greu de digerat, stomacul obosește. Dacă stomacul obosește, i se face lene și lasă mizerie în urma lui - adică alimente putrezite. Alimentele putrezite, în timp, duc la cancer. Vrei să vezi niște filmulețe cu alimente putrezite în stomac? nu vrei, știu :)

6. Dacă iubești atât demult cartofii prăjiți, prepară-i în cuptor, în loc să îi prăjești în ulei

Sunt la fel de gustoși. Trebuie să îi tai felii ca și cum i-ai pune la prăjit, dar îi arunci în tavă, pe o foaie de copt calumea ( sunt unele de care se lipește mâncarea). O ungi cu puțin ulei de palmier (cel mai bun pentru temperaturi înalte) și aștepți ceva timp.

7. O dată pe lună manâncă ce vrei

Dacă vrei să treci la o dietă mai sănătoasă dar obișnuiai să mănânci la fast food, nu îți va fi ușoară schimbarea. De aceea, pentru a nu avea frustrări, o dată pe lună fă-ți de cap.

8. Legume congelate vs legume la conservă

Legumele congelate își păstrează aproape toate vitaminele. Alege-le cu încredere în detrimentul celor conservate, care au o groază de E-uri.

9. Evită ronțăielile

Când stai la calculatorsau la TVparcă ai vrea niște popcorn sau o ciocolată sau pufarine. NU! nu trebuie să depășești cele 5 mese obigatorii pe zi. Cele două mese dedicate gustărilor ar trebui să fie compuse doar din super-alimente: fructe, legume, caju, fistic ( atenție! nesărate și neprăjite, max. un pumn pentru cei mai slăbuți).

10. Respectă cu strictețe orele de masă

E important să mănânci la aceeași oră. E ca plata lunară a unui abonament. Dacă plătești haotic și nu respecți data stabilită, ești penalizat.

11. Carnea la cină și somnul

La cină trebuie să mănânci alimente ușoare (salate, iaurturi, supe, etc) pentru ca stomacul tău să aibă timp să le digere. După un job full time pe care îl are, dacă îl pui să mai stea și peste program, va fi vai și amar' de somnul tău :)

12. Laptele nu este bun pentru adulți

Mulți nutriționiști recomandă să nu mai consumăm lapte. Corpul nostru are o enzimă pe care o produce doar în perioada în care suntem bebeluși. Acea enzimă, lactaza, dispare cu cât înaintăm în vârstă. Fără ea, corpul nu poate digera laptele. Nu te panica! începe să îți mănânci cerealele cu lapte de orez ( fff buun), lapte de soya, lapte de cocos, lapte de migdale. Crede-mă, după ce te înveți cu aceste alimente, îți vei dai seama că laptele nu e așa bun la gust pe cât credeai.

Tu cum procedezi pentru a te hrăni cât mai sănătos?