Un an de blog colorat şi primele concluzii

Cu doi ani în urmă nu înțelegeam rostul blogurilor. Cu un an în urmă demisionam pentru a lucra pe cont propriu și pentru a-mi face...blog. Inițial am vrut să fie despre nunți, eram după marele eveniment din viața mea și o luasem razna. De la nunți la design a fost doar un pas, căci prima postare (pe blogul de mirese) era despre graphic design. Încet, încet, mi-am dat seama că nu am habar de domeniul nunților și că blogul ar fi o oportunitate de a-mi promova portofoliul și de a găsi noi clienți, ca la final să ajung să scriu despre aproape orice. Asta până în urmă cu câteva luni, când i-am pus gând rău blogului colorat. Am decis să îl șterg deși imi plăcea să scriu (nu cum scriu). Azi este online datorită ei.

După un an, am învăţat o mulţime de lucruri noi şi am ajuns la următoarele concluzii:

  1. Nu e ușor să scrii. Când am pornit acest site am crezut că e floare la ureche să ai un blog, dar m-a cuprins emoția unui elev care merge pentru prima dată la școală. Deși îmi transcriu articolele de pe ciornă - unde scriu corect,  îmi mai scapă greșeli gramaticale, chiar și după ce recitesc postarea de 3-4 ori. Pur și simplu nu le văd. Noroc cu mama :)
  2. Blogul trebuie să aibă un nume înainte de a fi lansat. Numele blogului meu are câteva luni. Până acum îl schimbam la 2-3 săptămâni, de nimeni nu mai înțelegea nimic. Intrau oamenii pe Delia Jakabhazi, citeau 2 articole și plecau de pe Delia Dolorem, de parcă ar fi fost teleportați.
  3. Există foarte mulţi oameni talentați. Am o listă cu ei în partea dreaptă (desigur lista nu este completă). Mă bucur că i-am cunoscut virtual (măcar), le admir munca și sper să ajung cândva la nivelul lor.
  4. Citeşte! Mi-am reluat pasiunea pentru citit din momentul în care am conştientizat că lectura este de mare folos când vrei să ai o activitate de genul acesta.
  5. Hello! Sunt şi eu pe aici! Dacă nu tragi oamenii de mânecă să te vadă, nu ai cum să aduci cititori pe blog - greşală din care am învăţat (că tot vorbeam eu despre frica de eşec). Nu am avut pagină de FB, nu lăsam comentarii pe bloguri, nu mă pricepeam la SEO, nu ştiau nici măcar prietenii despre blogul meu. Nu spun, însă, că e ok să te bagi în seamă peste tot. Personal prefer să las comentarii doar acolo unde chiar am ceva de zis.
  6. Trebuie să te gândeşti la ce vrei cu adevărat să spună blogul tău. Faptul că la început aveam articole despre graphic design pe un blog de nunţi care s-a transformat în blog de design cu articole despre mâncare, nu a fost în avantajul meu. Am încercat să reanalizez totul şi să îmi dau seama despre ce îmi place pe bune să scriu, dar, mai ales, despre ce vor oamenii să citească. 
  7. Este obligatoriu să scrii constant. Postam haotic, erau luni în care nu apărea nimic nou pe blog şi luni în care aveam 4-5 postări. Pentru cititori o astfel de atitudine nu este agreată, se plictisesc şi pleacă. Tu decizi cât de des postezi, dar ei trebuie să ştie asta. Dacă pui un articol acum şi altul peste 2 luni nu cred că funcţionează, cel puţin nu în cazul meu.
  8. Blogul nu aduce bani în primul an. Cei ce reuşesc performanţa asta, au o deosebită admiraţie din partea mea. 
  9. A avea un blog înseamnă: mai multă atenţie la detalii, disciplină, prieteni noi, dezvoltarea imaginaţiei, bucurie, deschiderea unor uşi, costuri, dedicare, comentarii răutăcioase, stres, mesaje frumoase.
  10. Scrie doar ce îţi place. Se vede când pui pasiune în ceea ce faci. Nu copia pe nimeni, indiferent cât de mult succes are în online.

Vă mulţumesc, oameni frumoşi!