8 gustări delicioase și sănătoase

Dacă vrei să îți menții greutatea optimă, dacă vrei să previi unele probleme de sănătate dar și să îi asiguri organismului tău un aport caloric suficient, gustările dintre mese sunt cheia. Unele te ajută să slăbești, prin tăierea poftei de mâncare, altele te ajută să mai pui câteva kilograme în plus dacă este necesar, ca în cazul meu.

Orice gustare trebuie luată cam la 2 ore după masă, dacă ai mâncat vegetarian și la 5-6 ore după o masă cu multă carne și greșit combinată (carne + carbohidrați). Desertul de la meniul de prânz intră tot la categoria gustări și trebuie mâncat separat.

Gustările mele preferate sunt următoarele:

1. Sucurile din fructe (sau legume)

suc de fructe

Fructele și legumele au un rol important în asigurarea nivelului optim de vitamine și minerale. Recomandarea nutriționiștilor este ca fructele să fie mâncate cu 30 de minute înainte de micul dejun sau la o oră-două după micul dejun, deci dimineața, ca primă gustare.

Eu aleg să îmi fac sucuri din tot ce prind bio pe piață în perioada asta: portocale, mere, pere, banane, fructe de pădure congelate. Opțional: adaug o jumătate de linguriță de spirulină, deși este recomandată în special persoanelor care vor să slăbească.

2. Batoanele din cereale și fructe, ciocolată sau oleaginoase

baton de cereale

Poți alege orice baton care nu conține ingrediente greu de citit (și de digerat). Batoanele sunt delicioase, sănătoase și îți dau multă energie.

3. Cipsurile din legume

cipsuri din legume

Recent am descoperit cipsurile din legume. Îmi plac în mod deosebit cele din sfeclă, sunt delicioase. Se găsesc la Lidl marca Deluxe sau la Scufița Roșie - cu preț dublu. Există, însă, și foarte multe rețete pentru astfel de gustări, așa că nu ai motive să nu le încerci.

4.Ciocolata

ciocolata

Cicolata este un aliment sănătos cu o condiție: 70-90% să fie conținutul de cacao. Sunt multe sortimente pe piață, citește ingredientele și alege variantele mai sănătoase. Atenție! 2 pătrățele sunt suficiente pentru o gustare.

5. Nucile sau semințele

nuci

Pline de nutrienți, un pumn de nuci sau semințe neprăjite și nesărate îți vor aduce multe beneficii. Atenție! doza zilnică recomandată este de un pumn de nuci sau semințe pe zi.

6. Biscuiții integrali

biscuiti integrali

Eu îi prefer pe cei de la Prospero dar îi poți găsi oriunde sau îi poți prepara chiar tu.

7. Budinca vegetală

budinca vegetala

Am descoperit budincile astea acum doi ani și de atunci nu am mai luat altceva în locul lor. Sunt prea bune să nu le încerci. Preferatele mele sunt cele cu caramel și apoi cele cu ciocolată. Ce-i drept au zahăr și ingrașă, astfel că nu sunt recomandate pentru consumul zilnic.

8. Ceaiul

ceai

Fie că îl bei îndulcit cu miere, fie că alegi să îl consumi neîndulcit, ceaiul este plin de vitamine și minerale. Mai mult decât atât, este un bun energizant (cel de mentă de exemplu), te ajută să te relaxezi (cel de tei), sau să te bucuri de un gust inedit (cel cu vanilie și ciocolată).

Care sunt gustările tale preferate?