Când este bine și când nu este recomandat să lucrezi gratis?

munca gratis

Nu este relevant domeniul tău de activitate, sunt sigură că ai măcar un cunoscut care te-a rugat să îl ajuți cu ceva. Acum să nu înțelegem greșit, prietenul la nevoie se cunoaște și e normal să îl sprijini necondiționat, mai ales dacă este vorba despre cineva din familie sau despre un om drag. Dar când se pune problema să lucrezi gratis pentru un potențial client, ar trebui să analizezi foarte bine situația din toate punctele de vedere.

Ca graphic designer am îndeplinit multe cereri de acest gen, chiar și cele venite din partea unora care nu au mai dat niciun semn de viață după încheierea proiectului. Cu timpul, însă, mi-am dat seama că întreținerea se plătește cu bani, nu cu milogeli de amânare a datoriilor. Așadar, iată câteva argumente pentru care nu ar trebui să lucrezi gratis:

Primești de lucru mai mult decât s-a stabilit inițial

Pentru un graphic designer care a acceptat să facă un logo gratis, în majoritatea cazurilor proiectul se transformă într-unul complex de rebranding, sau, în cazuri fericite, totul se încheie după zeci de modificări la logo. Asta presupune costuri de mii de euro la agenții care lucrează pe bani. Ideea e că, indiferent cu ce ai ales să ajuți gratis pe cineva, vor urma alte valuri de solicitări și astfel timpul neplătit crește semnificativ.

Ți se impun condiții

Deși ai acceptat să lucrezi gratis pentru cineva, în multe cazuri solicitantul are pretenții absurde: calitatea impecabilă a serviciului pe care il oferi, timpul rapid de execuție și respectarea cerințelor sale, fără să conteze prea mult ideile venite din partea ta. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu sunată sâmbătă seara pentru o chestie urgentă de un minut care se transforma într-un weekend stricat.

Ești nevoit să renunți le proiecte plătite

...sau să îți sacrifici timpul liber, dacă îl ai. Cei care beneficiază de serviciile tale vor câștiga bani de pe urma muncii tale pro bono. Și cred că de bani ai nevoie și tu, nu doar ei. Ești nevoit să renunți sau să amâni proiectele plătite, riscând să îți răcești relațiile cu clienții.

Munca ta este devalorizată

Munca gratis devalorizează atât serviciile tale cât și a altor companii din același domeniu. De ce ar trebui să plătească clienții pentru un proiect, fie că este vorba despre un articol, o ședință foto sau un website nou, atunci când altcineva o va face gratis?

Îți consumă timp și energie

Ca să poți să te implici 100% într-un proiect ai nevoie de timp și de energie. În momentul în care după 8-10 ore de muncă vii obosit acasă și începi să lucrezi la proiectele pro bono în loc să iei cina cu familia, rezultatele muncii tale nu se vor ridica la nivelul așteptărilor. Tu vei deveni urâcios și nu vei mai avea energie să te concentrezi pe proiectele care îți aduc bani.

Pentru cine ar trebui să lucrezi gratis?

  • pentru familie, prietenii apropiați sau oamenii dragi - aici nu se pune problema de nimic din ce am discutat mai sus
  • pentru cazuri umanitare
  • pentru potențiali clienți de renume - dacă stabiliți de la început anumite reguli cu privire la următoarele proiecte

Tu ai lucrat vreodată gratis? În ce condiții ai accepta să lucrezi gratis?