Cât de toxică este guma de mestecat?

guma de mestecat

Am fost dependentă de guma de mestecat. Consumam un pachet pe zi fără să realizez cât de rău îmi poate face. Asta până când au început durerile de stomac și m-a atenționat medicul că dependența mea mă poate îmbolnăvi. Dacă și tu ți-ai făcut un obicei din asta, există dovezi că guma de mestecat are un impact negativ asupra dinților, stomacului și poate declanșa durerile de cap.

Guma de mestecat cauzează probleme gastro-intestinale

Mestecând gumă înghiți aer în exces. Acest fapt poate duce la durerea abdominală,  la balonare și poate chiar să declanșeze sindromul intestinului iritabil. Mai mult, când mesteci guma, trimiți semnale false corpului că ai început să mănânci, el eliberând astfel enzimele și acizii pe care i-ar elibera în mod normal pentru procesul de digestie. Doar că în situația de față nu există niciun aliment de digerat. Acest lucru poate provoca balonare, o supraproducție a acidului gastric și poate compromite capacitatea organismului tău de a produce suficiente secreții digestive atunci când consumi alimente reale. Unii oameni pot avea, de asemenea, simptome gastro-intestinale precum diareea cauzată de îndulcitorii artificiali care se găsesc în guma de mestecat.

Excesul de gumă de mestecat poate fi asociat cu cefaleea cronică la copii și adolescenți

S-au făcut studii pe grupuri de copii între 6 și 19 ani care acuzau des dureri de cap și erau fani ai gumelor de mestecat. Au fost sfătuiți să renunțe pentru 30 de zile la acest aliment. Dintre cele 30 de persoane testate, 19 s-au vindecat complet de durerile de cap, iar restul au simțit îmbunătățiri semnificative. O explicație ar fi faptul că guma de mestecat conține aspartam (E 951) - unul dintre cele mai periculoase E-uri. Aspartamul este responsabil de agravarea și declanșarea tumorilor pe creier, diabetului, Alzheimer-ului, durerilor de cap și multor altor boli.

Mestecatul de gumă crește pofta pentru alimente nesănătoase

Oamenii mestecă gumă pentru a elimina mirosul neplăcut din gură, pentru că sunt stresați sau pentru că are gust bun. Gustul bun din gumă este dat de eurile prezente, euri care acționează asupra percepției gustului față de alimentele sănătoase. Astfel, pofta pentru fructe, de exemplu, este mult redusă.

Guma de mestecat poate să te intoxice cu mercur

Guma de mestecat nu conține mercur, dar unele plombe da. Astfel, prin mestecatul în exces se eliberează vapori de mercur care se absorb rapid în sânge unde provoacă procese oxidative. Și nu, mestecatul gumei nu este același cu mestecatul alimentelor. Dacă mănânc un măr procesul de eliberare al mercurului din plombe nu se va petrece. Aici este vorba despre ingredientele din guma de mestecat care interacționează cu mercurul din plombe. Mă rog, în zilele noaste nu știu dacă se mai pun plombe metalice, dar este mai bine să previi, totuși.

Guma de mestecat poate să provoace carii

Există riscuri pentru dinți, chiar dacă guma pe care ai ales-o nu conține zahăr. Gumele fără zahăr conțin adesea arome și conservanți acizi care pot conduce, treptat, la eroziunea dentară - un proces de decalcifiere care, în timp, efectiv îți dizolvă dinții.

Lista ingredientelor periculoase din gumele de mestecat

Butilat de hidroxitoluen ( E321 )

BHT este atât de toxic încât a fost deja interzis în foarte multe țări. Este un conservat care se găsește și în alte alimente sau cosmetice, nu doar în guma de mestecat. BHT este un ingredient foarte toxic care poate afecta rinichii și ficatul , poate cauza hiperactivitate la copii și poate declanșa cancerul.

Dioxidul de titan ( E171 )

Dioxidul de titan este adesea folosit ca agent de albire în guma de mestecat ( și nu numai ) și este factorul declanșator al tulburărilor autoimune, astmului și bolii Crohn, având crecut potențial carcinogen. Un studiu a constatat că cei mici sunt mai vulnerabili la reacțiile adverse ale dioxidului de titan - care să găsește în cantități foarte mari în gumă.

Calciu de cazeină peptonă ( E341; fosfat de calciu / ORTOFOSFAT DE CALCIU )

Fosfatul de calciu este un agent de înălbire folosit des în industria alimentară și face parte din categoria E-urilor suspecte. Cantităţile prea mari de fosfaţi pot cauza tulburări metabolice. Este un ingredient extrem de periculos pentru copii.

sursa 1   sursa 2   sursa 3

În general guma de mestecat nu este recomandată, dar nici nu trebuie să devenim paranoici. Important este să găsim un echilbru între un stil de viață sănătos și consumul de gumă. Orice exces ne poate face rău.

Tu cât de des consumi guma de mestecat?