Ce am învățat de la conferința ''Capcanele Alimentației Moderne''

mancare sanatoasa-mancare nasantoasa

Pentru cine nu și-a mai făcut de mult timp analize și aparent se simte bine, subiectul ăsta este stupid. Iar vin eu și bat câmpii despre mâncarea sănătoasă și stilul de viață echilibrat. Dacă măcar o persoană ajunge să conștientizeze ceea ce am realizat și eu, nu pot decât să mă bucur.

A mânca sănătos nu este doar o modă, ar trebui să fie un stil de viață, ar trebui să facă parte din rutina zilnică, ar trebui să facă parte din normalitate. Există soluții, există alternative la mâncarea nesănătoasă, însă, de cele mai multe ori nu există inițiativă, nu există dorință - din comoditate sau din lipsa de informare.

Faptul că am ajuns la conferința Capcanele Alimentației Moderne nu este o întâmplare. Mi s-a redeschis apetitul pentru mâncarea sănătoasă...de frică. În urma unor analize de rutină, am avut de tras și eu și soțul. Norocul nostru a fost să descoperim micile probleme la timp, astfel încât să se poate repara din alimentație.

Conferința a început cu o informație șocantă. Nutriționistul-dietetician Maria Varga ne-a vorbit despre ouăle aduse de pe nu știu unde. Nimic suprinzător, până am aflat că...nu erau făcute de găini. Am zâmbit, dar ne-a trecut repede când am aflat ce ingrediente conțin (chimicale pe care le regăsești cu ușurință în deodorante). Am înțeles că a fost și un scandal pe tema asta la noi în țară, însă aceste ouă, din păcate, sunt încă pe piață. Și nu ele sunt singura problemă a alimentelor din supermarket. Aproape 80% din hrana pe care o găsim la ora asta pe piață conține substanțe periculoase pentru organism. Dar asta nu este o scuză să nu începem să căutăm soluții, dacă vrem analize bune și o viață lungă.

Mulți sunt reticenți când vine vorba despre post și au impresia că trebuie să postească doar habotnicii. Ei bine, schimbă-i numele din post în dietă dacă așa te simți mai confortabil. Postul nu a fost lăsat să omoare sau să îmbolnăvească omul. Cunosc personal 2 cazuri de cancer care s-au vindecat cu post strict (sub îndrumarea atentă a unei întregi echipe de medici și nutriționiști). De fapt, asta și este cancerul: boala alimentației moderne.  90% din bolile de azi sunt cauzate de alimentație și doar 10% au cauze genetice.

Tot în cadrul conferinței, domnul Emanuel Popa, fondatorul Pronat, ne-a dat o veste tristă: s-au făcut niște studii în urma cărora s-a ajuns la concluzia că până în 2030 o persoană din trei o să aibă cancer. Cauza principală? alimentația. Nu știu dacă ai citit vreodată eticheta cu ingredientele unui produs pe care l-ai mâncat. Unele sunt scrise cu font mic, altele par scrise în chineză. Nu te-ai întrebat niciodată ce înseamnă acele denumiri și ce consecințe pot avea asupra corpului tău?

Pe vremea străbunicilor și a bunicilor noștri, carnea nu era alimentul de bază. La ei se țineau cu sfințenie toate zilele de post. Mămăliga cu ceapă era un prânz delicios și sățios. Munceau la câmp de dimineața până seara și nu simțeau nevoia să mănânce cantitățile uriașe pe care le consumăm noi azi la o masă. Strămoșii noștri nu mâncau carne, nu sacrificau niciodată animale ci le păstrau pentru brânză, lapte și munci ale câmpului. Singura sursă de carne venea de la animalele pe moarte. Azi, lucrurile stau altfel și nu pentru că, vezi doamne, noi muncim de nu mai putem și ne trebuie burgeri că altfel picăm din picioare. Nu se compară munca la câmp cu ce facem acum! monoglutamatul și alte chimicale din alimentație ne-au schimbat percepția gustului atât de mult încât, dacă ar fi să mâncăm o frunză de salată fără sare sau ulei am fi convinși că nu are gust. Totul pleacă de la creier, inclusiv senzația că ai nevoie de 2 feluri de mâncare și desert la aceeași masă. În realitate, nu faci altceva decât să suprasoliciți stomacul. Nedându-i timp să facă digestia cum trebuie, unele alimente vor putrezi. De acolo urmează alte ravagii în corp. Dacă am putea vedea toate astea am fi foarte atenți cu ce mâncăm. Din păcate nu este posibil acest lucru, prin urmare, încet, încet, dar țintit, ne îndreptăm spre diverse boli grave care apar la oameni din ce în ce mai tineri. Acum probabil o sa mă întrebi despre bebelușii care fac cancer sau copiii foarte mici care se îmbolnăvesc la vârste fragede. Doar ei nu mănâncă mezeluri sau alte produse pline de euri! ei nu, dar părinții lor cu ce s-au hrănit?

Capcanele alimentației moderne sunt multe, dar amintim câteva:

  1. din 1950 și până azi porția de mâncare a crescut de 4 ori (dar nu și activitatea fizică)
  2. 80% din produsele din supermarket nu erau pe vremea strămoșilor (nici bolile)
  3. din 1980 și până azi am ajuns să mâncăm cu 6 litri mai mult ulei/ persoană
  4. nu mâncăm conștient. Despre asta poți urmări un scurt video realizat de nutriționistul Maria Varga, omul care ne-a schimbat viața, mie și soțului.
  5. e-urile, chimicalele folosite în alimente și produsele ieftine, de foarte proastă calitate. Știi ofertele alea cu 2+1 gratis la salam, de exemplu? dacă 3 bucăți de salam costă 10 lei, fă un calcul să vezi care este adevărata lor valoare, având în vedere că producătorul are tot interesul să iasă în câștig. Nu știu dacă ai văzut prin supermarket sucurile acelea la 0,90 de bani/ 2 litri. Fă un calcul și vezi cam cât costă, de fapt. Din cei 0,90 de bani producătorul plătește taxa la supermarket, plătește angajați, plătește ingrediente, impozite și vrea să și câștige ceva. Ca o paranteză, am urmărit o emisiune în care erau invitați doi producători de mezeluri (nu știu firma deși m-am străduit să aflu, nu aveau voie să dea pe post) și au recunoscut că sunt nevoiți să introducă în produsele lor ingrediente de proastă calitate pentru că asta cere piața. Aveau și alimente mai sănătoase însă nu le puteau vinde în supermarket pentru că patronii nu prea semnează contracte pentru produsele mai scumpe, asta presupunând costuri mai mari și câștiguri mai mici. Așa am fost învățați, mai bine spus manipulați, să credem că ieftin înseamnă și bun și astfel să luăm produse de la ofertă, fără să ne gândim că ne cumpărăm încet dar sigur diverse boli.

Conculzia al finalul conferinței a fost că mâncăm mult și prost. Eurile îți schimbă atât de mult percepția gustului încât orice aliment în stare pură o să ți se pară fără gust.

Te rog mult să reții ceva și să îți reamintești această informație de fiecare dată când te așezi la masă: celulele din corpul nostru au viață limitată. Milioane de celule mor în fiecare clipă în organismul omului. Refacere lor durează cam 7 ani. Din ce crezi că se refac? din ceea ce mâncăm.