Ce este frumusețea?

Se spune că frumusețea este subiectivă dar, oare, așa să fie? Mass media pune această etichetă doar persoanelor care se încadrează în anumite standarde, la care ne raportăm apoi. Nimic mai superficial și mai periculos. Spun periculos pentru că vom avea tendința să îi marginalizăm pe cei care nu au chip și corp de revistă. Iar oamenii respinși de societate devin depresivi și vina e a noastră, a tuturor.

Judecăm fără judecată aspectul fizic al celor din jur și nu ne întrebăm niciodată de ce femeia aceea este mai plinuță: poate avea o problemă de sănătate sau poate pur și simplu se simte bine în pielea ei. Atât timp cât se îngrijește - de trup, de minte și de suflet - are tot dreptul la titlul de femeie frumoasă.

Aspectul fizic contează și este într-adevăr subiectiv doar atunci când ne îndrăgostim. Acesta este singura excepție pe care o putem face - dar nu neapărat - în ceea ce privește frumusețea celuilalt.

Nici măcar modelele pe care le vedem în reviste nu ar arăta la fel fără Photoshop și produse de tencuială în exces. Practic, frumusețea pe care o prezintă mass media ca standard, nu există.

Nu este un clișeu ci un adevăr faptul că frumusețea se află în interior. Când ne îngrijim de suflet se vede în comportamentul nostru, pe fața noastră, în privire, în ce vorbim, în gesturile pe care le facem.

Când avem impresia că nu ne încadrăm în standarde, când ne simțim inferiori și nemulțumiți de ce arătăm pe exterior, trebuie să luăm întotdeauna în considerare faptul că frumuseţea este ceva de adaos. Ca ambalajul în jurul cadoului. Nu este cadoul în sine. John Fowles

Ce este frumusețea pentru tine?

Credit foto: Ron Hansen