Cum să ajuți cu adevărat un cerșetor

cersetor

Să ajuți este cel mai frumos sentiment! Dar ce te faci când ți se taie creanga de sub picioare deși ai cele mai bune intenții? Zâmbești și le povestești și altora despre pățania ta.

1

Veneam agale de prin oraș pe unde umblasem brambura după cai verzi. Zi faina, toate bune. La scară, un nene aparent amărât căuta în gunoi. Și-a oprit activitatea și m-a întrebat dacă nu cumva am niște haine pentru fetița lui, mărimea S să fie. Îl rog să aștepte oleacă, să merg în casă și să caut, foarte probabil să găsesc ceva, având în vedere că și eu port tot S. Strâng o plasă plină cu haine în stare bună și foarte bună, unele chiar cu etichetă și merg veselă să i le dau, dar rămân șocată la replica domnului:

- Da' un telefon mobil nu aveți? să vorbesc și eu cu fetița mea cât este la școală!

Mă uit cruciș și plec dezamăgită. Și nu pentru că nu aveam un telefon de dat. Mă înțelegi...

Stau ce stau, mișun ca omul prin bârlog, până când realizez că am uitat să cumpăr niște treburi, așa că mă încalț și plec la magazin. Între scară și magazin sunt containerele cu gunoi. Mă opresc, mă uit luuug și nu înțeleg ce caută acolo toate hainele pe care le donasem. Unele pe jos, altele în gunoi, altele în iarbă, altele agățate în pom. Mi-a părut rău, nu pentru că s-a întâmplat așa, ci pentru că hainele nu au ajuns la cineva care chiar ar fi avut nevoie de ele.

2

Eram în liceu și o mamaie mi-a cerut bani de pâine. Pe vremea aia era greu cu bugetul, mai ales că locuiam departe de ai mei. Rămăsesem cu 50 de bani în portofel și urma să primesc abia peste 2 zile ''salariul'' de elev (de la părinți, evident). Așa că am vrut să îi dau, totuși, bătrânei, gândindu-mă că, fiind atât de simpatică, sigur îi vor mai da și alții și din puțin în puțin își va putea lua pâinea. Ei bine, m-am gândit prost, pentru că bătrâna a început să țipe la mine concluzionând că îmi bat joc de ea. S-a terminat prost, aruncând cu mărunții după mine pe motiv că sunt prea puțini și nu are ce face cu ei.

3

La intrarea in Kaufland sta la pândă o doamnă cu un copchil în brațe. Fiind atmosfera aia faină înainte de Crăciun, parcă îți vine să îi ajuți pe toți. Așa că i-am îndeplinit dorința doamnei cerșetor-șef și i-am cumpărat niște pamperși și câteva alimente. Și eu, și alții. Apoi a venit Merțanu și a luat-o acasă cu tot cu plasele de cumpărături.

În concluzie, să ajutăm au ba orice cerșetor? Eu zic că da. DAR să analizăm situația cu mintea și sufletul, pentru a ne putea da seama de ce fel de ajutor au nevoie acești oameni, pentru că nu toți au nevoie de bani sau lucruri materiale. Da, e posibil ca bătrâna aceea să nu fi avut bani de pâine sau bani pentru băutură. Cred că un ajutor mai mare ar fi venit din partea cuiva care ar fi ascultat-o și ar fi aflat despre adevăratele ei probleme. Pe femeia de la Kaufland ar fi ajuta-o cineva care ar fi putut să o convingă să muncească, șamd.

Tu cum vezi situația cu cerșetorii? îi ajuți cu bani, cu sfaturi, îi ignori?