De ce ar trebui să te lași de fumat?

cigar1

Primele țigări le-am furat împreună cu o prietenă: un pachet de Carpați fără filtru, ciortit de la bunicul ei. Ne-am chemat apoi gașca și am fumat pentru prima dată. Aveam 13-14 ani și eram tare mândri de faptele noastre. A fost oribil. După 3 zile am renunțat la acest ''obicei" pentru că ne era rău de la ele dar și pentru că au aflat ai noștri și nu am mai ieșit din casă.

Acum le sunt recunoscătoare părinților și bunicului prietenei mele care fuma doar țigările alea scârboase. Nu m-a prins treaba cu fumatul dar îi pot înțelege pe fumători. Știu că le este greu să se lase. Am pe cineva apropiat care s-a lăsat de fumat acum câțiva ani și sunt în temă cu tot ce ține de schimbările prin care a trecut.

Din punctul meu de vedere, ca fumător nu ai niciun beneficiu și dacă vrei cu adevărat să te lași de fumat, crede-mă, nimic nu îți va sta în cale. Dacă ai nevoie de câteva motive pentru care ar trebui să faci acest pas, îți las o listă mai jos:

Fumatul îmbolnăvește și ucide

Fumatul afectează aproape fiecare organ al corpului nostru și diminuează considerabil starea generală de sănătate. Tutunul provoacă boli grave de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, diverse tipuri de cancer, diabet, osteoporoză, cataractă. Efectele acestea încep să se vadă în timp, când apar modificări ale analizelor: trigliceride crescute, colesterol bun scăzut și colesterol rău crescut, glicemie mare, depunere de grăsime pe ficat, șamd. Acesta sunt primele semne ale îmbolnăvirii. Și dacă nici nu te lași de fumat, nici nu îți faci analizele periodic, ai risc mare de îmbolnăvire și șanse să descoperi mult prea târziu boala. Știai că dacă ai trigliceridele foarte crescute (atenție, nu dau simptome) ai risc de infarct de 50% ?

Fumul de țigară, chair și fumatul pasiv, au dus la 438.000 de decese premature în fiecare an în Statele Unite. Dintre aceste decese:

 • 40% sunt cauzate de cancer. Fumatul provoacă multe tipuri de cancer, inclusiv cancerele de plămâni, esofag, laringe, gât, rinichi, vezică, pancreas, stomac și col uterin, precum și leucemie;
 • 35 % sunt din cauza bolilor de inima și a accidentelor vasculare cerebrale;
 • 25 % ''scapă doar cu'' boli pulmonare cronice precum bronșita sau astmul.

Fumatul te urâțește fizic și psihic

Acum să nu mă înțelegi greșit. Doar că atunci când ești fumător pielea se va dezhidrata mai ușor, ridurile vor fi mai vizibile și tu mai irascibil. Mirosul de parfum amestecat cu mirosul de tutun nu este prea agreat de cei din jur, mai ales pe timp de vară.

Fumatul costă

Cel mai ieftin pachet, din ce am observat, costă în jur de 13,20 lei.

Dacă fumezi un pachet pe zi: 13,20 lei x 365 zile = 4, 818 lei. O excursie, un răsfăț sau banii la ciorap.

Dacă ești fumător de 10 ani de exemplu, ți-ai fi putut cumpăra o casă din banii cheltuiți pe tutun.

Durează aproximativ 7 ani ca organismul să își revină în urma consumului de tutun

Dacă ai fumat timp de zece ani și te-ai hotărât să renunți la acest obicei nesănătos, trebuie să știi că încă 7-8 ani de acum încolo ești expus la bolile declanșate de fumul de țigară (e drep, scad considerabil șansele de îmbolnăvire cu fiecare zi în care nu fumezi). Asta pentru că în corpul tău s-au produs modificări lente pe parcursul anilor respectivi, iar acum durează procesul de vindecare. Este recomandat să te lași de fumat la vârste cât mai fragede, când organismul are resurse suficiente pentru procesul de detoxifiere.

Ce se întâmplă după ce te lași de fumat?

 • tensiunea arterială începe să revină la normal și funcția cardiacă se îmbunătățește;
 • în câteva ore, nivelul de monoxid de carbon, care reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigen, începe să scadă;
 • nu vei mai tuși;
 • vei simți nevoia să fumezi iar în situația asta îți recomand să iei gustări: semințe, bomboane, șamd.
 • este posibil să pui câteva kg dar nu obligatoriu. Nu-i nimic, se rezolvă din sport și dietă;
 • în câțiva ani se vor reface acele celule distruse din cavitatea bucală și vei simți mai bine gustul alimentelor;
 • scad considerabil șansele să te alegi cu boli grave;
 • îți crește vitalitatea;
 • se îmbunătățește aspectul pielii;

Consecințele fumatului nu le suporți doar tu, ci și fumătorii pasivi, cei din jurul tău, oamenii dragi ție, familia sau copiii tăi. Pe tine ce (nu) te-ar convinge să te lași de fumat?