Vrei să adopți o pisică? Iată ce trebuie să știi

pisica

Pe Jessy am găsit-o acum 8 ani ... la mine în living. Bolnavă, plouată, înfometată și înfrigurată, l-a înduplecat pe colegul de apartament să o ia în casă. Inițial a fost vorba să o ducem la veterinar și să stea la noi până se făcea bine. Asta însemna vreo patru luni, cât dura tratamentul. Problema era că am început să o iubesc din prima secundă în care am luat-o în brațe și mă gândeam cu groază că nu vreau să o dau spre adopție. Așa că l-am rugat pe veterinar (care a exclamat zâmbind un ''v-am spus eu'' ) să treacă numele meu pe carnețelul ei de sănătate (după ce am stabilit cu colegul că pisica va rămâne cu mine) și de atunci, și oficial, este blănoasa mea.

Jessy după tratament

Jessy după tratament

În cei 8 ani de trai cu Jessy am învățat să fiu mai responsabilă, mai atentă cu cei din jur, să fac sacrificii, să iubesc mai mult. Mă ajută în fiecare moment dificil, îmi spală lacrimile când plâng și ne amuză cu fiecare gest.

Laptop cu urme de lăbuțe

Laptop cu urme de lăbuțe

pisica miau miau
Lupta

Lupta

Dacă îți dorești să adopți o pisică, trebuie să ții cont de câteva sfaturi/ îndrumări:

1/ Vizita la veterinar este primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a aduce o pisică în casă

Primul pas pe care trebuie să îl faci după ce ai luat pisica de pe stradă sau de la un centru de adopții este să mergi cu ea la veterinar. Trebuie deparazitată, vaccinată și trebuie stabilit tipul de hrană potrivit vârstei, greutății pisicii și în funcție de problemele de sănătate - dacă sunt.

2/ Cumpără o litieră cu acoperiș

Chiar dacă sunt mai scumpe, litierele acoperite vor ajuta animalul să se simtă confortabil și pe tine să îți păstrezi casa curată mai mult timp, fără nisip pe jos și praf pe mobilă.

3/ Fă-ți timp pentru ea

Chiar dacă o înveți de mică să stea singură în casă, e bine ca seara și dimineața să petreci puțin timp cu ea. Recomand, dacă pisica petrece 8-9 ore singură acasă, fie să mai iei un pisoi, fie să o lași să doarmă cu tine.

4/ Ai grijă la cantitatea mâncării

Nu îi da pisicii ce mănânci tu și nici în cantități mari dacă nu are o viață activă. Pisicile de apartament ar trebui să primească aproximativ 10% mai puțină mâncare în comparație cu cele care trăiesc la curte. Cantitatea mâncării o calculezi în funcție de vârstă și greutate.

5/ Litiera ei, prioritatea ta

În fiecare dimineață și seară litiera pisicii tale trebuie curățată. Asta va deveni rutina ta zilnică, indiferent că ai chef sau nu.

6/ Sterilizarea pisicii reduce semnificativ riscul apariției cancerului

Eu nu doream să o sterilizez însă în urma discuției cu veterinarul am ajuns la concluzia ca îi fac un bine. Mi-a fost milă de ea, a fost stresant de ambele părți, dar a fost o decizie bună și micuța și-a revenit repede. Pisicile nesterilizate fac cancer, indiferent dacă le lași să facă puiuți sau nu.

7/ Adio haine negre

Indiferent cât de mult o perii, pisica tot lasă păr. Așa că hainele negre ori nu mai au ce căuta în dulapul tău, ori investești în muuulte role pentru scame.

8/ Adio canapea

Oricâte trucuri faci și oricâte huse cumperi, pisica tot va găsi o cale să zgârie canapeaua sau alte obiecte. Ce-i drept, la noi în familie Jessy este tare ascultătoare și sigurul obiect făcut varză este scaunul de birou, asta pentru că i-am permis. În rest, la orice ''nu-i voie'' spus pe un ton cald reacționează ca atare.

9/ Niciodată să nu lași pisica singură acasă mai mult de o zi

Acum au apărut tot felul de pensiuni și hoteluri speciale pentru animale, încât nu mai ai scuze când vine vorba să pleci în concediu și să lași animalul singur acasă. La pensiune este îngrijită, hrănită și poți ''păstra legătura cu ea'' prin intermediul veterinarului . Mă îngozesc când citesc tot felul de comentarii ale unor stăpâni inconștienți care își lasă animalul nesupravegheat cu săptămânile.

10/ Mâncarea trebuie să fie de calitate

Întreținerea unui animal costă. Nu face rabat de calitatea mâncării. O mâncare ieftină nu are prea multe ingrediente benefice și mai târziu, banii pe care credeai că îi economisești, se vor duce pe tratamente scumpe. În schimb poți să economisești la jucării, oricum pisicile nu sunt mare fane ale acestor obiecte (preferă paiele de suc, staniolul de la ciocolată, șamd). Investește apoi în vitamine pentru unghii și blană (o cură primăvara și una toamna), în tratamente când este nevoie, în vaccin și control periodic.

11/ Schimbă-i apa o dată pe zi

Apa din care bea animalul capătă un miros specific pe care pisica nu îl suportă și asta o determină să nu mai bea. Aportul insuficient de lichide duce la formarea pietrelor pe vezică sau rinichi. Am trecut prin asta și nu e deloc ușor.

12/ Pisicile de apartament trăiesc mai mult

Faptul că nu intră în contact cu microbii de afară este un lucru benefic pentru animalul tău. În plus, elimini riscul de a fi călcat de mașină sau atacat de câini. Pe de altă parte, are nevoie de soare și de mișcare. Ideal ar fi să ai o curte curată din care pisica să nu poată pleca sau să o încurajezi să fie mai activă.

13/ Nu îi tăia gheruțele

Nu tăia gheruțele pisicii! Pentru blănoase, gheruțele sunt foarte importante. Cu ajutorul lor, animalul se cațără, își și marchează teritoriul, sapă sau merge.

14/ Atenție la pericole

Pisica adoră să se ascundă prin toate colțurile casei, prin urmare asigură-te că nu există în peajmă obiecte (fierul de călcat încins) care să o rănească, detergenți sau cabluri. Totodată, ai grijă la detergentul cu care speli podeaua. Poți opta pentru unul special, sigur pentru animalele de companie sau pentru bebeluși.

pisica
pisica
pisica
pisica
pisica
pisica
pisica

În concluzie, dacă dorești să adopți un animăluț ia în calcul faptul că ai o foarte mare responsabilitate față de el. Un animal nu este o jucărie, are aproape aceleași nevoi pe care le au bebelușii.

Sunt curioasă dacă tu ai un animăluț, ce nume are și cum a ajuns în familie?